Sunday, September 15, 2013

DAGING MASAK MERAH JOHOR...

Assalamualaikum dan selamat petang semua. Pertama kali merasa masakan ini semasa sepupu suami membuka cawangan Merry Brownnya (sekarang sudah diambil alih pengusaha lain sebab sepupu suami sibuk dengan perniagaan makanan yang lain) di Plaza Angsana tetapi waktu itu tak terlintas hendak menanya resepinya. Kali ke dua pula semasa beraya di rumah sepupu suami yang lain bulan Ogos lepas. Saya suka rasanya yang sedap dan berbeza dengan masak merah arwah emak. Masak merah arwah mak lebih simple tetapi tetap memenuhi citarasa saya.

Untuk masakan merah ini saya kongsikan resepinya di bawah. Bukan hanya untuk pengunjung yang sudi datang ke sini tetapi juga untuk kenangan dan rujukan saya jika hendak memasak semula. Biasanya jika saya jarang-jarang masak sesuatu menu itu, saya akan lupa resepinya juga.

Bahan-bahannya:

500 gm daging lembu
15 tangkai cili kering }
3 biji bawang sedehana besar }
2 ulas bawang putih }
1 inci halia }
1 sk jintan halus }
1 sk jintan kasar } dikisar
2 pokok daun sup }
2 pokok daun bawang } dikerat tiga
1 batang lobak dipotong
3 biji tomato dipotong
1 tin kecil tomato puri
5 sb sos tomato 
1/2 tin susu cair - saya tak letak
garam dan gula secukup rasa
Cara-caranya:

1. Potong daging bentuk kiub kecil, cuci, dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau.
3. Masukkan daging, tutup kuali. Kecilkan api. Biar air daging keluar dan sedikit kering.
4. Jika daging masih belum empuk tambahkan air biasa dan biarkan hingga 3/4 empuk.
5. Masukkan tomato puri, sos tomato, buah tomato, lobak, daun sup dan daun bawang.
6. Masak hingga kuah pekat dan daging empuk. Kalau suka boleh tambah susu cair.
7. Rasakan masin dan manisnya.

Masakan ini sesuai dimakan dengan roti, nasi, ketupat dan juga lemang. Selamat mencuba.

10 comments:

  1. resepi lebih kurang sama dgn arwah ma punya, cuma dia perap dgg tu dulu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ya ke Liza. Akk pn baru tau resepi ni. Klu masak merah arwah mak akk senang je. kisar cili kering, bawang merah, bawang putih, serai, lengkuas n halia. Tumis. Klu ayam, goreng dulu. Masuk santan, lps tu klu suka blh tmbh sos tomato. klu tak letak pn ok.:)

      Delete
    2. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
  2. Masakkan kegemaran saya ni. Kalau pedas lagi sedap.. Terima kasih sebab berkongsi resepi. :)

    ReplyDelete
  3. salam Anis, lama tak updet blog.rindu pulak akak nak berblogwalking kesini..membaca coretan Anis..

    ReplyDelete
  4. sdapnyeee masakan awak ni! meh laa blog saya, kte share resepi sama2! bleh awak ajarkan saya resepi byk lg! :3

    ReplyDelete
  5. This was not just great in fact this was really perfect your talent in writing was great. Using the best Instagram online web viewer on the Internet. Discovering top trending photo and video on Pikdo right now!

    ReplyDelete
  6. Water Hack Burns 2lb of Fat OVERNIGHT

    More than 160 thousand women and men are utilizing a simple and SECRET "liquids hack" to burn 1-2 lbs each night while they sleep.

    It's scientific and works all the time.

    This is how you can do it yourself:

    1) Go get a glass and fill it with water half full

    2) Proceed to use this amazing HACK

    and you'll become 1-2 lbs thinner in the morning!

    ReplyDelete
  7. As stated by Stanford Medical, It is indeed the one and ONLY reason women in this country live 10 years longer and weigh on average 42 lbs less than we do.

    (Just so you know, it really has NOTHING to do with genetics or some secret-exercise and really, EVERYTHING about "HOW" they eat.)

    P.S, I said "HOW", not "what"...

    CLICK on this link to discover if this little questionnaire can help you find out your real weight loss potential

    ReplyDelete