Saturday, March 19, 2011

MEE GORENG BASAH



Bahan-bahan:

500 gm mee kuning
350 gm udang basah
1/2 cawan hirisan daging ayam
1 keping kek ikan
1 ikat sawi
air rebusan kulit udang
3 biji lada merah kisar
5 biji bawang merah kisar
2 ulas bawang putih kisar
sedikit kicap kuetiaw
sedikit kicap pekat
sedikit garam

Cara-caranya:

1. Kupas udang dan tinggalkan hanya bahagian ekornya. Rebus kulit udang tadi.
2. Tapis air rebusan udang untuk dibahagikan bagi mengisar dan selebihnya diketepikan.
3. Tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau. Masukkan udang, hirisan daging ayam dan kek ikan (kek ikan ini saiznya agak besar jadi cukup hanya sekeping digunakan).
4. Apabila bahan-bahan tadi hampir masak, masukkan garam, kicap kuetiaw dan kicap pekat. Kacau sebati.
5. Masukkan sawi yang telah dipotong. Kacau seketika dan tambahkan mee kuning. Kacau sebati.
6. Masukkan lebihan air rebusan kulit udang tadi dan kacau lagi. Biarkan seketika di atas api dan kacau sekali sekala dan bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment