Assalamualaikum dan selamat petang. Entri kali ini merupakan edisi tertunda. Dah tak tahu nak buat apa dengan sotong yang ada jadi saya cuba masak goreng kunyit. Cuba-cuba saja tetapi alhamdulillah sedap pula. Sekali lagi menu simple dari saya, sesiapa yang baru hendak belajar memasak memang sesuai sangat mencuba. Jom kongsi resepi...
Bahan-bahannya:
500 gram sotong
1 biji bawang besar dihiris bulat-bulat
5 biji lada merah dihiris
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
sedikit air asam jawa
garam, gula dan perasa secukupnya
Cara-caranya:
1. Sotong dibersihkan, dipotong membulat dan dibuang pundi hitamnya.
2. Gaulkan sotong tadi dengan serbuk kunyit dan garam secukupnya.
3. Panaskan minyak dan tumiskan sotong tadi. Gaul seketika dan tutup kuali.
4. Bila air sotong hampir kering, masukkan air asam, perasa dan gula secukupnya. Kacau lagi.
5. Masukkan hirisan lada merah dan bawang besar, kacau dan biarkan seketika atas api hingga bahan-bahan yang dihiris agak layu.
6. Siap untuk dihidangkan.
Bahan-bahannya:
500 gram sotong
1 biji bawang besar dihiris bulat-bulat
5 biji lada merah dihiris
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
sedikit air asam jawa
garam, gula dan perasa secukupnya
Cara-caranya:
1. Sotong dibersihkan, dipotong membulat dan dibuang pundi hitamnya.
2. Gaulkan sotong tadi dengan serbuk kunyit dan garam secukupnya.
3. Panaskan minyak dan tumiskan sotong tadi. Gaul seketika dan tutup kuali.
4. Bila air sotong hampir kering, masukkan air asam, perasa dan gula secukupnya. Kacau lagi.
5. Masukkan hirisan lada merah dan bawang besar, kacau dan biarkan seketika atas api hingga bahan-bahan yang dihiris agak layu.
6. Siap untuk dihidangkan.
Salam kak anis, sotong goreng kunyit tp mana kaler kunyit tu? Xdak pn..he3.. Dh abis ke sotong goreng kunyit tu? Kalau ada, nk sikit..
ReplyDeleteSalam K.Anis, lauk macam ni yg sedap...simple tapi best...yummy..
ReplyDeletesalam kak anis..betui ni, simple mcm ni mmg best makan dengan nasi panas2..dari nak diet jadi terbabas makan..hikhik
ReplyDeletesalam en daun.
ReplyDeletetak nmpk ke warna kunyitnya tu? hehe... akk rasa dah cukup kuning. hehe... kan akk dah kata lauk edisi tertunda jd tinggal gmbr je lah. masak 1/2 kg pn tak abis en daun. huhu...
salam yatie.
ReplyDeletesuami takde blh le masak warna2 kuning mcm ni sbb suami mmg tak suka lauk kaler2 mcm ni. sukanya sambal, masak kicap n masak hitam klu sotong.
betul yatie, simple tp sedap. hehe..
salam izah.
ReplyDeletenasi panas makan dgn ikan goreng bubuh kicap pn dah sedap izah. hehe...
izah masih muda n slim takpe la diet terbabas. klu akk ni mmg tiada maaf bagimu. hehe...
rajin jugak masak kunyit2 ni.tp hubby sukaa sgt makan udang,udang,udang
ReplyDeletesalam sara.
ReplyDeletesama le dgn suami akk. suka sgt mkn udang sampai akk pn risau kesihatan dia. ni plk meeting kat langkawi duduk hotel. mkn mesti sedap2 punya. yg dituju mesti udang n kambing panggang. doa aje lah. hehe...