Tuesday, April 13, 2010

MENU SEMALAM

Tempe goreng bersalut tepung berempah dan sambal kicap buat pencicah. Cara-cara hendak membuat tempe goreng dan sambal kicap ini saya letak di bawah.

Tempe goreng bersalut tepung berempah ( resepi arwah emak... rindu yang tiada penghujung ).
Bahan-bahannya:
2 keping tempe dikelar-kelar dan dipotong 4
3 biji bawang merah ditumbuk
2 biji bawang putih ditumbuk
1 inci kunyit hidup ditumbuk
1 sudu besar ketumbar kisar
1/2 sudu teh jintan kasar dikisar
1/2 sudu teh jintan halus dikisar
tepung beras secukupnya
sedikit air kapur
garam dan secubit gula
Cara-caranya:
1. Campurkan tepung beras bersama bahan-bahan yang dikisar dan ditumbuk. Bancuh dengan air seperti bancuhan untuk menggoreng pisang. Tambahkan sedikit air kapur.
2. Tambahkan garam dan secubit gula.
3. Panaskan minyak dan goreng tempe yang telah disalut dengan bancuhan tepung tadi hingga garing.
4. Buat sampai habis. Bancuhan tepung saya agak tercair sebab itu nampak tidak tebal salutan tempenya.

Untuk sambal kicap, bahan-bahannya:
11 biji cili api
2 biji bawang putih
2 biji limau kasturi diambil jusnya
kicap masin secukupnya
sedikit gula
Cara-caranya:
1. Goreng cili api dan bawang putih dengan minyak yang sedikit hingga agak layu. Angkat dan toskan minyaknya.
2. Di dalam lesung batu, masukkan cili dan bawang putih tadi bersama gula. Tumbuk hingga lumat.
3. Tambahkan dengan kicap masin dan jus limau kasturi.



Sayur lemak labu manis. Teringin benar saya hendak makan tetapi bila dimakan nasi sesenduk pun tidak dapat saya habiskan. Saya hanya suka makan labu manisnya sahaja. Hehe...

Hidangan sampingan tentulah ikan goreng garing dengan sambal belacan. Suami dan anak-anak suka ( gambarnya ter'delete'lah pulak ). Hehe....

No comments:

Post a Comment