Assalamualaikum semua. Gulai ikan tongkol ini lauk semalam. Sibuk berfacebook sampai terlalai mengupdate blog. Ikan aya ini selain digoreng, dimasak asam pedas, masak kicap, masak sambal dan masak singgang, digulai pun sedap. Lauk ini saya kenal setelah menetap di Kota Bharu inilah. Di sini rata-rata masyarakatnya bersarapan nasi berlauk. Pagi-pagi sudah makan nasi. Mula-mula pelik juga tetapi bak kata pepatah alah bisa tegal biasa. Kadang-kadang saya dan keluarga pun layan sama pagi-pagi makan nasi berlauk ini. Hehe... Orang kata di mana bumi di pijak di situ langit dijunjung tetapi kampung halaman tetap tersemat kukuh di sanubari...
Resepi ini Kak Zah tukang urut dan Kak Yah tukang cuci rumah yang ajarkan. Jom layan...
Bahan-bahannya:
1 ekor ikan aya saiz besar dipotong
5 tangkai cili kering dikisar
3 keping asam keping
3 biji bawang merah dikisar
1 biji bawang putih dikisar
sedikit lengkuas dikisar
sedikit kunyit hidup dikisar
1 cawan santan pekat
timun }
kacang panjang }
lada hijau } semua tiada dalam stok. huhu...
garam dan gula secukupnya
Cara-caranya:
1. Rebus ikan aya dahulu dengan cara masukkan potongan ikan dalam periuk, tambah air paras-paras ikan. Masukkan garam, sedikit manisan, sedikit hirisan lengkuas dan beberapa kepingan asam.
Masak dengan api kecil hingga air rebusan ikan tadi hampir kering. Ketepikan.
2. Masukkan santan, asam keping, garam, gula dan air. Agak-agak tenggelam ikan dalam periuk.
3. Masak hingga mendidih dengan api sederhana dan hendaklah dikacau selalu. Lagi lama atas api lagi sedap kuah itu.
4. Setelah kuah mendidih masukkan pula ikan aya rebus tadi dan masak lagi hingga ikan dan kuah mesra.
5. Jika ada timun (hiris dahulu) atau kacang panjang dan lada hijau bolehlah dimasukkan sejurus sebelum api dimatikan.
6. Siap untuk dihidangkan. Tambah sedap kalau dimakan bersama budu dan tempoyak. Hehe..
Resepi ini Kak Zah tukang urut dan Kak Yah tukang cuci rumah yang ajarkan. Jom layan...
Bahan-bahannya:
1 ekor ikan aya saiz besar dipotong
5 tangkai cili kering dikisar
3 keping asam keping
3 biji bawang merah dikisar
1 biji bawang putih dikisar
sedikit lengkuas dikisar
sedikit kunyit hidup dikisar
1 cawan santan pekat
timun }
kacang panjang }
lada hijau } semua tiada dalam stok. huhu...
garam dan gula secukupnya
Cara-caranya:
1. Rebus ikan aya dahulu dengan cara masukkan potongan ikan dalam periuk, tambah air paras-paras ikan. Masukkan garam, sedikit manisan, sedikit hirisan lengkuas dan beberapa kepingan asam.
Masak dengan api kecil hingga air rebusan ikan tadi hampir kering. Ketepikan.
2. Masukkan santan, asam keping, garam, gula dan air. Agak-agak tenggelam ikan dalam periuk.
3. Masak hingga mendidih dengan api sederhana dan hendaklah dikacau selalu. Lagi lama atas api lagi sedap kuah itu.
4. Setelah kuah mendidih masukkan pula ikan aya rebus tadi dan masak lagi hingga ikan dan kuah mesra.
5. Jika ada timun (hiris dahulu) atau kacang panjang dan lada hijau bolehlah dimasukkan sejurus sebelum api dimatikan.
6. Siap untuk dihidangkan. Tambah sedap kalau dimakan bersama budu dan tempoyak. Hehe..
salam kak anis, ni kalau makan dengan nasi dagang ni..waduh..sedap bebenor ni
ReplyDeletesalam Anis..nampak menyelerakn ikan tongkol tuh...betui cam izah tulis,mkn ngan nasi dagang...lgggg sodap!
ReplyDeleteSalam kak anis, gulai darat ikan aya.. Sdp tu! Lama amat sy x mkn gulai ni. Mhn utk mengopikn resepi akk ni. Nti nk minta tlg 'mahsuri' sy masak gulai ikn aya ni. Rindu nk mkn.
ReplyDeleteNota : Ikan tongkol/aya di sini dipanggil ikan tore.
Salam anis...
ReplyDeleteOhh best nya gulai ike aya... akak suka buat banyak2 simpan wat nasi belauk pagi esoknya...hehe... terpaksa buat sendiri je anis kat sini, nak kuar beli nasik pagi2 bukannya dekat, kena kuar 4km baru jumpa kedai...huuu.. lain la kat kelantan, geghe orang jjual pagi2 berjujuk2...hehe
salam kak anis...nak tanya sikit ikan aya ni yang putih ke hitam yg sedap... konpius lah...
ReplyDeletewah akak...ada tukang urut dan tukang cuci nampak hehe...
su pun ada jugak tukang urut hehe sape lagi kalau tak hb wakakaka.. dan tukang cuci- mesin basuh lah....jangan mare kak..gurau jer..kan comel akak senyum tu...hehe
salam izah.
ReplyDeletemmg sedap klu mkn dgn nasi dagang cuma biasanya klu gulai ikan aya untuk nasi dagang ni akk tmbh dgn kerisik n ketumbar yg dikisar. :))
salam azatie.
ReplyDeletebiasanya klu kat cni gulai ikan aya sy ni dia org mkn dgn nasi putih. ada satu kedai mkn dkt umah sy ni jual nasi berlauk. sedap betul gulai ikan aya dia, lelaki tau yg masak. hehe...
salam en daun.
ReplyDeleteboleh sgt, resepi kat cni mmg utk dikongsi bersama. ikan aya rebus tu klu dibiar semalaman baru dimasak gulai esoknya lg sedap tau.
salam kakfzi.
ReplyDeleteitulah keistimewaan tinggal di negeri Tok Guru ni. Dkt2 umah sy ada 2 gerai jual nasi berlauk. Di sini insyaAllah mmg tak takut lapar. Pagi, tghari, ptg, mlm meriah dgn rezeki Allah.
salam su.
ReplyDeletewakaka.. bkn su aje konpius, akk pn sama. ada satu ikan tongkol tu isinya sebiji mcm ikan tenggiri. yg ni mmg sedap masak gulai, sambal, kicap n asam pedas. yg keras ckit tu sesuai masak singgang.
akk tu mmg keja dia cuci umah. kdg2 je minta tlg dia klu part nak lap habuk2 ni sbb akk ada lelah. umah akk tepi jln la su. kejap dah berdebu tp akk ni selagi blh buat sendiri, buat aje. kdg2 malas suruh org dtg kemas ni. hehe...
akk pn dah lama tak sevice bdn. hehe...