Assalamualaikum dan selamat petang semua. Ikan merah masak kicap ini adalah permintaan suami. Alhambdulillah tak perlu saya pening-pening kepala yang memang sudah sedia pening hendak masak apa dengan ikan merah ini. Jom tengok resepi yang ringkas ini...
Bahan-bahannya:
3 potong ikan merah bahagian ekor
1 biji bawang besar dipotong bulat
1 biji bawang putih dihiris
5 batang cili merah dihiris
sedikit air asam jawa, kicap masin, kicap pekat dan gula
Cara-caranya:
1. Lumurkan isi ikan dengan garam kunyit dan goreng agak garing. Ketepikan.
2. Tumiskan bahan-bahan hiris hingga layu dan masukkan kicap masin, kicap pekat, air asam jawa dan gula secukup rasa.
3. Bila agak mahu mendidih, masukkan ikan yang telah digoreng tadi. Gaul sebati.
4. Biar sebentar di atas api supaya kuah kicap dan ikan tadi meresap.
Bahan-bahannya:
3 potong ikan merah bahagian ekor
1 biji bawang besar dipotong bulat
1 biji bawang putih dihiris
5 batang cili merah dihiris
sedikit air asam jawa, kicap masin, kicap pekat dan gula
Cara-caranya:
1. Lumurkan isi ikan dengan garam kunyit dan goreng agak garing. Ketepikan.
2. Tumiskan bahan-bahan hiris hingga layu dan masukkan kicap masin, kicap pekat, air asam jawa dan gula secukup rasa.
3. Bila agak mahu mendidih, masukkan ikan yang telah digoreng tadi. Gaul sebati.
4. Biar sebentar di atas api supaya kuah kicap dan ikan tadi meresap.
No comments:
Post a Comment