Siap-siap menunggu untuk digoreng.
Assalamualaikum dan selamat malam semua. Petang tadi saya menyediakan roti gulung sardin untuk Hamimah dan rakan-rakannya yang datang belajar. Malangnya sampai ke petang rakan-rakannya tidak datang. Makan sendirilah nampaknya selain diberi anak-anak sebelah. Jom kita kongsi resepi mudah ini...
Inti sardin
Bahan-bahannya:
10-12 keping roti gardenia dibuang tepi dan digelek nipis
1 tin sardin marina dibuang sos, dicucur air panas, dihancurkan dengan garfu
1 biji bawang besar dicincang halus
2 biji cili merah dibelah 2 dan dihiris kecil-kecil
1 biji limau kasturi diambil airnya
sedikit garam
2 biji telur dipukul sedikit
Cara-caranya:
1. Masukkan sardin, bawang besar cincang, cili merah hiris, air limau kasturi dan garam dalam mangkuk dan gaul sebati.
2. Letakkan inti sardin atas sekeping roti yang telah digelek nipis. Gulung kemas.
3. Celupkan gulungan roti tadi ke dalam telur dan goreng hingga keperangan.
10-12 keping roti gardenia dibuang tepi dan digelek nipis
1 tin sardin marina dibuang sos, dicucur air panas, dihancurkan dengan garfu
1 biji bawang besar dicincang halus
2 biji cili merah dibelah 2 dan dihiris kecil-kecil
1 biji limau kasturi diambil airnya
sedikit garam
2 biji telur dipukul sedikit
Cara-caranya:
1. Masukkan sardin, bawang besar cincang, cili merah hiris, air limau kasturi dan garam dalam mangkuk dan gaul sebati.
2. Letakkan inti sardin atas sekeping roti yang telah digelek nipis. Gulung kemas.
3. Celupkan gulungan roti tadi ke dalam telur dan goreng hingga keperangan.
Salam Anis...wah dah lam Akak tak buat sardin gulong roti ni....sebab Reena tak berapa suka sardin...tapi Akak dengan Nizam memang suka sgt!...kalau buat bulan puasa...dia makan juga sebiji dua.....
ReplyDeletesalam kak watie. sy pn sejak arwah mak meninggal baru ni buat sardin gulung ni. ms buat sebak aje sbb ingat arwah mak...
ReplyDelete