Wednesday, April 21, 2010

HATI LEMBU GORENG KUNYIT BERKICAP



Assalamualaikum dan selamat malam semua. Masa chat dengan Yatie US siang tadi rasa malas hendak memasak hari ini sebab lauk semalam masih banyak jadi hendak recycle saja tetapi bila masuk dapur lain pula jadinya. Memasaklah jawabnya. Memasak adalah satu terapi juga bagi saya di samping menulis dan membaca. Melihat wajah Adham yang tidak berdosa juga boleh membuatkan hati saya berbunga bahagia... Sebab kadang-kadang musibah yang berlaku pada orang lain juga menyentap hati dan membelenggu fikiran saya... Oklah, jom kita kongsi resepi mudah ini....

Bahan-bahannya:

500 gram hati lembu dihiris ikut suka
5 biji cili merah dihiris
1 biji bawang besar dihiris
sedikit kunyit serbuk
secubit garam
gula secukup rasa
1/4 cawan air asam jawa
1/4 cawan kicap masin
1 sudu besar kicap pekat

Cara-caranya:

1. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan hati lembu yang telah digaul dengan garam dan kunyit.
2. Tutup kuali. Apabila hati lembu tadi sudah mengeluarkan air dan mendidih buka tudung kuali tadi dan kacau rata.
3. Masukkan air asam jawa, diikuti dengan kicap masin, kicap pekat dan gula secukupnya.
4. Tambahkan dengan hirisan lada merah dan bawang besar. Kacau sebati.
5. Biar atas api hingga hati lembu masak.

8 comments:

  1. Salam, ziarah, salam kenal.

    Tak pernah msk hati lembu ni, tapi suka beli lauk ni d kdai, snang rupanya nak msk ya.. lps ni bleh msk sndiri, baru puas mkn.. hehe

    ReplyDelete
  2. Salam Dik...Akak pun suka goreng simple2 cam tu...kalau yang berkicap selalunya sedap...secukup rasa kan!

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah kurniaan rezeki...mesti sedap ni.

    ReplyDelete
  4. Salam kak anis,sdp la menu akk ni.Yg ni pn tmasuk dlm peberet sy tp x leh mkn selalu sbb nk jaga kshtn.Gna hti ayam pn sdp kn?

    ReplyDelete
  5. salam sari.
    maaf lewat balas komen sari. cubalah masak, simple je tu. yg penting rasanya sedap.:)) akk pn kdg2 mkn kat kedai pilih lauk ini. hehe..

    ReplyDelete
  6. salam kak watie.
    kicap n goreng2 mmg lauk fav kat umah sy juga.:))

    ReplyDelete
  7. salam muslimcrew.
    Alhamdulillah, bersyukur dgn rezeki n ilmu memasak yg Allah beri. T.kasih dik...

    ReplyDelete
  8. salam en daun.
    Iye ke. en daun masak sendiri atau isteri? en daun pn pandai masak kan? akk pn jarang2 beli sbb suami pn tak bg amalkan mkn organ dlmn binatang. betul lah tu guna hati ayam pn sedap.:))

    ReplyDelete