Ikan cencaru bakar lagi. Kali ini saya lumurkan dengan pati asam jawa, garam dan kunyit sebelum dibakar. Sedap juga.
Sambal belacan tomato dan air asam jawa yang saya belajar dari bibik makcik biras di Bangi hampir 3 tahun lalu. Lada merah, lada kecil, belacan, bawang besar, tomato digoreng terlebih dahulu. Toskan minyaknya dan tumbuk lumat. Kemudian campurkan air asam jawa secukupnya. Kalau suka boleh tambah secubit gula dan perasa.
Assalamualaikum dan selamat pagi Jumaat semua. Semalam saya menyediakan hidangan serba ringkas. Rebus dan bakar. Hehe... Anak ke dua belum benar-benar sembuh dari demam virus dan selsemanya. Bila disuruh makan ubat mesti kata hendak muntah. Macam-macam. Cuaca di luar, masyaallah tersangat panas hinggakan waktu malam membawa ke pagi air yang keluar dari paip terasa hangatnya...
No comments:
Post a Comment