Friday, March 19, 2010

DAGING MASAK SATAY



Assalamualaikum dan selamat petang semua. Resepi daging masak satay ini awalnya ialah resepi satay daging. Saya olah sedikit dan tambahkan dengan kentang dan lobak merah. Lagipun saya masak dalam kuali bukan dicucuk pada lidi dan dipanggang atas api. Alhamdulillah rasanya sedap dan menurut suami ( quality control ) lebih sedap dari sotong masak prune. Jom kita kongsi resepi mudah dan sihat ini....

Bahan-bahannya:

500 gram daging ( untuk satay )
10 tangkai cili kering dikisar
9 biji bawang merah saiz kecil dikisar
2 sudu besar ketumbar dikisar
1 sudu teh jintan putih dikisar
5 batang serai dikisar
1 inci halia dikisar
1 inci lengkuas dikisar
1 inci kunyit hidup dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
air asam jawa secukupnya untuk mengisar
garam dan manisan secukupnya

Cara-caranya:

1. Campur semua bahan kisar dengan manisan dan garam. Gaul sebati. Lumurkan pada daging lembu yang siap dipotong mengikut saiz membuat satay tadi.
2. Perapkan sekurang-kurangnya 4 jam ( kalau sanggup tunggu la, hehe...)
3. Masukkan daging yang telah diperap tadi ke dalam kuali dan masak hingga agak empuk. Jika daging payah hendak empuk boleh tambah air dan masak lagi.
4. Masukkan kentang dan lobak merah. Tambah sedikit air supaya kentang dan lobak tadi cepat empuk.
5. Bila daging, lobak merah dan kentang telah empuk, tutup api.
6. Sebaik-baiknya tutup kuali ketika memasak, kacau sekejap-sekejap dan gunakan api sederhana.

2 comments:

  1. Salam kak anis, QC kata sdp tu mknanya mmg sdp sgt2 la tu. Nk sikitt...

    ReplyDelete
  2. salam en daun. selera org tak sama la en daun. kdg2 sedap di lidah suami akk, lain pula rasanya di lidah en daun. hehe... boleh, ada byk lg ni.

    ReplyDelete