Tuesday, April 5, 2011

UNGKEP HATI AYAM GORENG GARING



Bahan-bahan untuk ungkep:

7 biji bawang kecil kisar
2 biji bawang besar kisar
halia kisar
lengkuas kisar
serai kisar
kunyit hidup kisar
2 sudu besar ketumbar kisar
1 sudu kecil jintan halus kisar
1 sudu kecil jintan kasar kisar
asam jawa
garam, gula
700 gm hati ayam

Bahan-bahan untuk menggoreng:

1 biji telur gred A
2 sudu besar tepung jagung

Cara-caranya:

1. Gaulkan bahan-bahan kisar bersama asam jawa, garam dan gula secara merata pada hati ayam.
2. Perap seketika supaya bahan-bahan kisar meresap pada hati ayam tadi.
3. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan-bahan tadi. Kacau dan tutup kuali.
4. Masak dengan api sederhana dan hendaklah dikacau sekejap-sekejap sehingga bahan-bahan tadi kering.
5. Masukkan ungkep hati ayam tadi di dalam mangkuk dan gaul bersama telur dan tepung jagung secara merata.
6. Panaskan minyak dan goreng ungkep hati ayam tadi hingga garing dengan minyak terendam.

No comments:

Post a Comment