Assalamualaikum dan selamat pagi semua. Di luar sana media sibuk-sibuk melaporkan tentang telur palsu dan para pengguna sedang diamuk kebimbangan termasuklah saya, saya pula buat entri tentang telur sambal. Jangan risau telur yang saya gunakan adalah original. Bagaimana alam masakan saya boleh dipisahkan dari telur sebab si ayah suka telur sambal, anak yang sulung suka telur dadar dan anak yang ke 2 suka telur mata lembu. Hehe.... Apa-apa pun moga kita semua dilindungi Allah dari perbuatan mereka yang tidak bertanggungjawab ini.
Bahan-bahan:
5-8 biji telur rebus kupas kulitnya
cili kisar secukupnya
bawang merah kisar
bawang putih kisar
segenggam bilis halus dicuci dan ditos
sedikit belacan
air asam jawa secukupnya
garam, gula dan secubit perasa
Cara-cara:
1. Tumiskan bahan-bahan kisar dan belacan hingga naik bau. Masukkan air asam dan kacau sebati.
2. Rasakan dengan garam, gula dan perasa.
3. Masukkan telur rebus tadi dan gaulkan dengan sambal.
4. Agak-agak sudah mesra masukkan bilis dan kacau sebati.
5. Bila sambal benar-benar sebati tutup api dan bolehlah dihidangkan.
Bahan-bahan:
5-8 biji telur rebus kupas kulitnya
cili kisar secukupnya
bawang merah kisar
bawang putih kisar
segenggam bilis halus dicuci dan ditos
sedikit belacan
air asam jawa secukupnya
garam, gula dan secubit perasa
Cara-cara:
1. Tumiskan bahan-bahan kisar dan belacan hingga naik bau. Masukkan air asam dan kacau sebati.
2. Rasakan dengan garam, gula dan perasa.
3. Masukkan telur rebus tadi dan gaulkan dengan sambal.
4. Agak-agak sudah mesra masukkan bilis dan kacau sebati.
5. Bila sambal benar-benar sebati tutup api dan bolehlah dihidangkan.
Udang laut ini saya beli di pasar tamu. Ada bermacam-macam saiz dari yang kecil hinggalah yang besar. Dari murah harganya hinggalah yang mahal. Saya beli yang agak besar sesuai untuk digoreng seperti ini.
Bahan-bahannya:
500 gm udang dibersihkan
3 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 biji kuning telur
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung beras
sedikit garam
sedikit serbuk cukup rasa
Cara-caranya:
1. Tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia hingga lumat.
2. Masukkan udang di dalam mangkuk diikuti bahan-bahan yang ditumbuk, serbuk kunyit, garam, serbuk cukup rasa dan kuning telur. Gaul sebati.
3. Ayak tepung jagung dan tepung beras dan gaulkan bersama udang tadi.
4. Panaskan minyak dan goreng hingga masak.
Bahan-bahannya:
500 gm udang dibersihkan
3 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 biji kuning telur
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung beras
sedikit garam
sedikit serbuk cukup rasa
Cara-caranya:
1. Tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia hingga lumat.
2. Masukkan udang di dalam mangkuk diikuti bahan-bahan yang ditumbuk, serbuk kunyit, garam, serbuk cukup rasa dan kuning telur. Gaul sebati.
3. Ayak tepung jagung dan tepung beras dan gaulkan bersama udang tadi.
4. Panaskan minyak dan goreng hingga masak.
haaaaaa... tu dia.. mcm ne kak anis pasti telur tu original??? hehehe
ReplyDeletehehe... yusa kitakan dah selalu masak telur, insyaAllah tahu le. masa kupas tu semerbak bau lemak.itu le mmg kurang asam org yg jual telur tiruan ni, hukum pancung je.
ReplyDelete