Tuesday, August 23, 2011

UDANG GORENG TEPUNG



Assalamualaikum dan selamat pagi semua. Kelmarin kami ke pasaraya dan suami ada membeli udang saiz besar. Saya memang kurang gemar makan udang. Dari udang baiklah sotong. Hehe... Fikir punya fikir, saya goreng tepung sahajalah udang ini. Syuhadah dan Hamimah pun suka. Walaupun anak-anak akan mengadu, mak susahlah kupas kulit udang ini. Akhirnya sayalah yang akan mengupaskan kulit udang untuk mereka. Lagi pun kalau dimasak gulai, lemak dan lainnya pasti tidak habis.
Jomlah kita kongsikan bersama resepinya, resepi biasa-biasa sahaja yang penting suami dan anak-anak suka...

Bahan-bahannya:

500 gram udang saiz besar - dibersihkan
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit halia
sedikit kunyit hidup
garam
secubit gula
secubit serbuk perasa
1 biji telur
2-3 sudu besar tepung beras Babas

Cara-caranya:

1. Tumbuk bawang merah, bawang putih, halia dan kunyit hingga agak lumat.
2. Tambahkan garam, gula dan serbuk perasa. Gaul sebati.
3. Gaul bahan-bahan tadi secara merata pada udang dan perapkan seketika.
4. Masukkan telur dalam perapan udang tadi bersama tepung beras. Gaul merata.
5. Panaskan minyak dan goreng udang hingga garing dalam minyak terendam.




1 comment: