Wednesday, August 3, 2011
TONGKOL GORENG BERLADA
Bahan-bahannya:
1 ekor ikan tongkol - potong ikut suka
9 tangkai cili kering dikisar
3 batang lada merah dikisar
3 biji bawang merah dikisar
1 ulas bawang putih dikisar
1 biji bawang besar dihiris bulat
sedikit belacan dikisar
sedikit serbuk kunyit
garam dan gula secukupnya
sedikit air asam
Cara-caranya:
1. Lumurkan ikan dengan serbuk kunyit dan sedikit kunyit. Goreng dan ketepikan.
2. Dengan minyak lebihan gorengan ikan tadi tumiskan bahan-bahan kisar hingga naik bau.
3. Masukkan air asam jawa. Kacau sebati.
4. Rasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
5. Masukkan ikan yang sudah digoreng tadi dan gaulkan dengan sambal hingga mesra.
6. Masukkan hirisan bawang besar dan gaul sebati.
7. Biar bawang sederhana layu bolehlah dimatikan apinya.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment