Assalamualaikum dan selamat pagi semua. Bubur candil hasil dari mencari resepi di internet dan belajar dari arwah emak. Arwah emak jarang menggunakan tepung pulut untuk membuat bubur candil, biasanya arwah akan gunakan tepung gandum. Rasanya lebih kenyal dan enak. Arwah akan campurkan candil yang pucat warnanya bersama pengat ubi yang kami panggil kolak. Saya dan adik perempuan biasanya akan berlumba-lumba menggentel candil secepatnya. Hehe...
Manisnya kenangan lalu bersama arwah emak yang kulitnya putih kemerahan, berambut panjang ikal yang sering disanggul, yang teramat manis senyumannya (arwah emak seorang yang sangat serius), yang rajin dan pandai memasak, yang sebelum subuh sudah sedia bersimpuh di atas sejadah menanti azan sambil mengaji al Quran, yang solat di awal waktunya, yang hanya ketawa kecil (belum pernah mendengar emak ketawa besar sepanjang hayatnya), dan sentiasa menjamu bapak dengan menu-menu yang bapak suka tanpa memikirkan selera arwah sendiri... Banyak lagilah, tidak mampu saya uraikan satu persatu....
Sebak pula rasanya. Aduhai, beginilah hidup. Saya pun pasti akan mengikut jejak arwah emak cuma entah bila...
Baiklah kita kongsi pula resepi bubur candil ini, perlu diingatkan bukan resepi saya sebab saya cedok sana-sini di internet dan belajar dari pemerhatian bersama arwah emak.
Bahan-bahannya:
2 cawan tepung pulut
1 sudu kecil air kapur
air secukupnya untuk menguli
7 helai daun pandan - disiat dan disimpul
2 cawan santan pekat
air secukupnya
1 cawan gula
pewarna merah, hijau dan kuning
Cara-caranya:
1. Uli tepung pulut bersama air kapur dan air hingga menjadi seperti doh, tidak melekat pada jejari tangan.
2. Bahagikan tepung pulut kepada 3 bahagian dan warnakan setiap bahagian dengan merah, hijau dan kuning.
3. Rebus hingga mendidih air dalam periuk dan masukkan candil berwarna sebahagian-sebahagian.
4. Bila candil telah timbul, tapis dan masukkan dalam bekas yang berisi air masak sejuk. Buat hingga habis.
5. Dalam periuk lain masak gula bersama air secukupnya. Masukkan daun pandan. Bila gula telah hancur dan air mendidih, masukkan pula santan. Perlahankan api dan kacau selalu hingga kuah ini mendidih sekali lagi.
6. Tapiskan candil tadi dan masukkan dalam kuah, biar mendidih sekali lagi barulah tutupkan api. Pastikan api sentiasa kecil ke sederhana dan hendaklah sentiasa dikacau agar santan tidak berketul-ketul.
Manisnya kenangan lalu bersama arwah emak yang kulitnya putih kemerahan, berambut panjang ikal yang sering disanggul, yang teramat manis senyumannya (arwah emak seorang yang sangat serius), yang rajin dan pandai memasak, yang sebelum subuh sudah sedia bersimpuh di atas sejadah menanti azan sambil mengaji al Quran, yang solat di awal waktunya, yang hanya ketawa kecil (belum pernah mendengar emak ketawa besar sepanjang hayatnya), dan sentiasa menjamu bapak dengan menu-menu yang bapak suka tanpa memikirkan selera arwah sendiri... Banyak lagilah, tidak mampu saya uraikan satu persatu....
Sebak pula rasanya. Aduhai, beginilah hidup. Saya pun pasti akan mengikut jejak arwah emak cuma entah bila...
Baiklah kita kongsi pula resepi bubur candil ini, perlu diingatkan bukan resepi saya sebab saya cedok sana-sini di internet dan belajar dari pemerhatian bersama arwah emak.
Bahan-bahannya:
2 cawan tepung pulut
1 sudu kecil air kapur
air secukupnya untuk menguli
7 helai daun pandan - disiat dan disimpul
2 cawan santan pekat
air secukupnya
1 cawan gula
pewarna merah, hijau dan kuning
Cara-caranya:
1. Uli tepung pulut bersama air kapur dan air hingga menjadi seperti doh, tidak melekat pada jejari tangan.
2. Bahagikan tepung pulut kepada 3 bahagian dan warnakan setiap bahagian dengan merah, hijau dan kuning.
3. Rebus hingga mendidih air dalam periuk dan masukkan candil berwarna sebahagian-sebahagian.
4. Bila candil telah timbul, tapis dan masukkan dalam bekas yang berisi air masak sejuk. Buat hingga habis.
5. Dalam periuk lain masak gula bersama air secukupnya. Masukkan daun pandan. Bila gula telah hancur dan air mendidih, masukkan pula santan. Perlahankan api dan kacau selalu hingga kuah ini mendidih sekali lagi.
6. Tapiskan candil tadi dan masukkan dalam kuah, biar mendidih sekali lagi barulah tutupkan api. Pastikan api sentiasa kecil ke sederhana dan hendaklah sentiasa dikacau agar santan tidak berketul-ketul.
As salam kak anis,
ReplyDeleteBubur candil blh tak kalau kita guna gula melaka (nisse) utk gantikn gula??
waalaimussalam en daun.
ReplyDeleteboleh, tp warna warni candil tu akan kuranglah menyerlah cantiknya. hehe... arwah mak akk mmg guna gula merah sikit campur dgn gula melaka. sebenarnya klu dr segi rasa lbh sedap guna manisan tu. bubur candil akk ni lbh pada nak 'melawa' hehe...
Ooo...mcm tu ye. Kiranya bubur candil pn mcm tuan buat dia juga la kn.. Lawa..hehe...
ReplyDeleteen daun.
ReplyDeletetuan yg buat dah tua la en daun, dah hilang kelawaannya. hehe...
Assalam, puan Anis... Klu gna tepung gandum, adunannye sama ke?
ReplyDelete