Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Maaf sebab hanya dapat ambil gambar seketul bun roti naik manis ini saja. Lepas terawih tengok-tengok roti naik manis ini sudah hampir lenyap kewujudannya. Hehe... Suka betul anak-anak makan sampai sanggup tidak menjamah nasi. Aduhai... Jom kita lihat resepinya:
Bahan-bahannya:
500 gram tepung
1/2 cawan gula
secubit garam
1/4 buku butter
3 sudu makan susu tepung
1 paket ibu roti
2 sudu besar gula
air suam secukupnya
3 sudu besar water roux
Cara-caranya:
1. dalam mangkuk besar, satukan tepung, gula, mentega, garam, susu tepung dan water roux. Gaul sebati.
2. Larutkan 2 sudu besar gula dengan air panas, kemudian campurkan sedikit air sejuk dan masukkan ibu roti. Kacau larut dan biar naik berbuih.
3. Bila larutan ibu roti sudah naik masukkan ke dalam campuran tepung tadi. Gaul sebati.
4. Masukkan air suam sedikit demi sedikit sambil menguli hingga menjadi doh yang cantik dan tidak melekat pada jejari tangan.
5. Rehatkan doh hingga naik sekali ganda, tutup doh tadi dengan tuala dapur lembab.
6. Bila doh telah naik, tumbuk-tumbuk dan uli semula dengan lembut.
7. Bahagikan beberapa bahagian dan bulat-bulatkan cantik. Susun di atas acuan loyang yang telah dilenserkan terlebih dahulu dengan butter.
8. Apabila doh telah naik sekali ganda bakar dalam oven pada suhu 190C selama 45 minit atau hingga masak.
9. Apabila roti telah masak sapu dengan butter dan tabur dengan gula halus di atas permukaannya.
Bahan-bahannya:
500 gram tepung
1/2 cawan gula
secubit garam
1/4 buku butter
3 sudu makan susu tepung
1 paket ibu roti
2 sudu besar gula
air suam secukupnya
3 sudu besar water roux
Cara-caranya:
1. dalam mangkuk besar, satukan tepung, gula, mentega, garam, susu tepung dan water roux. Gaul sebati.
2. Larutkan 2 sudu besar gula dengan air panas, kemudian campurkan sedikit air sejuk dan masukkan ibu roti. Kacau larut dan biar naik berbuih.
3. Bila larutan ibu roti sudah naik masukkan ke dalam campuran tepung tadi. Gaul sebati.
4. Masukkan air suam sedikit demi sedikit sambil menguli hingga menjadi doh yang cantik dan tidak melekat pada jejari tangan.
5. Rehatkan doh hingga naik sekali ganda, tutup doh tadi dengan tuala dapur lembab.
6. Bila doh telah naik, tumbuk-tumbuk dan uli semula dengan lembut.
7. Bahagikan beberapa bahagian dan bulat-bulatkan cantik. Susun di atas acuan loyang yang telah dilenserkan terlebih dahulu dengan butter.
8. Apabila doh telah naik sekali ganda bakar dalam oven pada suhu 190C selama 45 minit atau hingga masak.
9. Apabila roti telah masak sapu dengan butter dan tabur dengan gula halus di atas permukaannya.
piwittt... sedapnya cicah teh o...
ReplyDeleteSalam kak anis. MashaAllah... terliurnya. Dah lama tak meroti ni terasa sangat nak buat juga tapi selalu je takde masa nak cari bahan. Selamat berpuasa ya kak anis. Kirim salam kat En. Hairul.
ReplyDeleteAs salam kak anis, Alhamdulillah anak2 akak suka roti bun yg akak buat ni. Mesti sedap tu. Igt kot nk minta seketoi tp dh abis pn..
ReplyDeletecheq sue:
ReplyDeletetak sempat nak cich dgn teh o pn. tgk2 dah abis. hehe...
waalaikumussalam chik:
akk pn dah lama tak meroti. rasanya sejak pindah ke kuching baru ni akk buat. sampai anak2 ckp dah lama mak tak buat roti. hehe...
selamat berpuasa juga buat chik, t.kasih. insyaAllah...
en daun:
waalaikumussalam. alhamdulillah, anak2 ni klu maknya masak apa2 pn sedap aje.:))