Monday, February 8, 2010

SOTO AYAM






Assalamualaikum dan selamat malam rakan-rakan semua. Hari ini saya menyediakan soto ayam untuk hidangan makan malam. Teringin pula hendak makan soto ayam jadi cubalah buat sendiri. Alhamdulillah tidak menghampakan. Suami kata sedap tetapi menurut beliau, dia lebih suka makan nasi. Syuhadah pula suka makan begedil, sementara Hamimah bila ditanya sedap sahaja. Oleh kerana tiada sambutan dari suami dan anak-anak, maka inilah kali pertama dan terakhir saya buat, kecuali ada permintaan dari suami suruh buat jika ada tetamu suami yang datang. Jom kongsi resepi...

Untuk lontong saya gunakan:
4 kampit ketupat adabi direbus hingga masak. Sejukkan dan dipotong kiub kecil-kecil.

Bahan-bahan untuk kuah soto:

1.3 kg ayam direbus
15 biji bawang merah
5 biji bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
5 batang serai
1 inci halia
3 sudu kecil ketumbar
1 sudu kecil jintan kasar
1 sudu kecil jintan halus
2 kiub sup bunjut
rempah tumis 4 sekawan ( banyak ikut suka )
garam dan gula secukupnya

Cara-caranya:

1. Rebus ayam dengan air hingga ayam tenggelam. Setelah empuk keluarkan ayam dan siat-siatkan dagingnya. Ketepikan tulang ayam.
2. Kisar bawang merah, bawang putih, serai, lengkuas dan halia hingga lumat. Ketepikan.
3. Cuci ketumbar, jintan kasar dan jintan halus. Toskan, goreng sangrai dan dikisar halus. Ketepikan.
4. Tumis bahan-bahan yang dikisar dan rempah tumis empat sekawan hingga naik bau. Masukkan air rebusan ayam dan tulang-tulang ayam tadi. Tambah air jika kuah terlalu sedikit.
5. Bila mendidih masukkan kiub sup bunjut, garam dan gula secukupnya. Masak lagi hingga mendidih.

Untuk membuat begedil kentang bahan-bahannya:

1 kg kentang ( dikupas, dihiris nipis, digoreng dan ditumbuk lumat )
2 tangkai daun sup
2 tangkai daun bawang
1/2 cawan bawang goreng
serbuk lada putih
1 biji telur

Cara-caranya:

1. Hiris halus daun bawang dan daun sup.
2. Dalam mangkuk besar campurkan kentang lumat, bawang goreng, daun sup, daun bawang dan sebuk lada putih. Gaul hingga sebati. Bentukkan bulat-bulat dan dileperkan sedikit.
3. Pukul telur dengan setengah cubit garam.
4. Panaskan minyak, celup bergedil dalam telur dan goreng hingga perang.

Untuk sambal kicap bahan-bahannya:

15 biji cili api
3 biji bawang putih
1 sudu besar gula
3 biji limau kasturi
kicap masin secukupnya

Cara-caranya:

1. Celurkan cili api dan bawang putih di dalam kuah soto seketika.
2. Tumbuk cili dan bawang yang dicelur tadi bersama gula hingga lumat.
3. Masukkan kicap masin secukupnya dan jus limau kasturi.

Untuk suhun goreng.

Lalukan suhun di bawah air paip. Toskan hingga garing. Panaskan minyak dan goreng suhun tadi dengan berhati-hati sebab minyak akan memercik. Bahaya...

Cara menghidangnya:

Masukkan ketupat nasi, isi ayam yang disiat, suhun goreng, hirisan daun bawang, hirisan daun sup, bawang goreng di dalam mangkuk. Curahkan kuah soto dan tambahkan dengan begedil dan sambal kicap. Kalau suka boleh tambah dengan taugeh. Saya tidak letak sebab tiada. Hehe...


6 comments:

  1. Salam anis...
    Sedapnya soto... faveret anak2 akak tu...begedil tu tengok pun dah tau best..hehe
    btw thx anis sudi linkkan pkasih...salam kenal :)

    ReplyDelete
  2. salam kakfzi. t.kasih. sesekali mkn mmg sedap kak tp suami n anak2 tak brp minat. sy suka blog akk, byk ilmu yg sy dpt.alhamdulillah.

    ReplyDelete
  3. Gud...like it...

    ReplyDelete
  4. tq sis sbb saya nk goreng suun tp selalu x jadi skrg dah tau

    ReplyDelete
  5. tq sis sbb saya nk goreng suun tp selalu x jadi skrg dah tau

    ReplyDelete
  6. tq sis sbb saya nk goreng suun tp selalu x jadi skrg dah tau

    ReplyDelete