Assalamualaikum dan selamat pagi. Lauk saya semalam serba ringkas tetap sedap ditekak. Kadang-kadang kepala pening bila memikirkan hendak masak apa hari ini. Setelah ditolak tambah, bahan-bahan pun ada saya pun masaklah. Selalunya belanja pasar seminggu sekali, jadi jika ada barang-barang yang terlupa beli kirim salam sahajalah. Hehe... Jom kita kongsi resepi mudah ini...
Bahan-bahannya:
600 gram ikan kaci dipotong ikut suka ( saya beli, penjual yang tolong potongkan )
1/2 biji nenas saiz sederhana dikupas dan dihiris ikut suka
9 biji cili api hijau sederhana besar dikisar
5 biji bawang merah dikisar
1 biji bawang putih dikisar
1/2 inci halia dikisar
1 inci kunyit hidup dikisar
sedikit belacan dikisar
3 keping asam gelugur ( direndam dahulu )
200 ml santan kotak biru ayam brands
5 batang serai dititik
gula dan garam secukupnya
Cara-cara memasak:
1. Tumiskan bahan-bahan kisar dan serai yang dititik hingga naik bau. Masukkan asam keping dan kacau lagi.
2. Masukkan garam dan gula secukupnya. Bila sudah sebati, masukkan pula ikan yang telah dipotong-potong tadi. Gaul mesra. Masukkan air paras-paras ikan tadi.
3. Bila kuah sudah mulai mendidih masukkan santan dan nenas.
4. Tunggu hingga mendidih sekali lagi baru tutup api. Sambil menunggu lauk mendidih, kuah hendaklah dikacau sekejap-sekejap.
Bahan-bahannya:
600 gram ikan kaci dipotong ikut suka ( saya beli, penjual yang tolong potongkan )
1/2 biji nenas saiz sederhana dikupas dan dihiris ikut suka
9 biji cili api hijau sederhana besar dikisar
5 biji bawang merah dikisar
1 biji bawang putih dikisar
1/2 inci halia dikisar
1 inci kunyit hidup dikisar
sedikit belacan dikisar
3 keping asam gelugur ( direndam dahulu )
200 ml santan kotak biru ayam brands
5 batang serai dititik
gula dan garam secukupnya
Cara-cara memasak:
1. Tumiskan bahan-bahan kisar dan serai yang dititik hingga naik bau. Masukkan asam keping dan kacau lagi.
2. Masukkan garam dan gula secukupnya. Bila sudah sebati, masukkan pula ikan yang telah dipotong-potong tadi. Gaul mesra. Masukkan air paras-paras ikan tadi.
3. Bila kuah sudah mulai mendidih masukkan santan dan nenas.
4. Tunggu hingga mendidih sekali lagi baru tutup api. Sambil menunggu lauk mendidih, kuah hendaklah dikacau sekejap-sekejap.
Salam k anis, memang sedap tak kira ikan ke ayam kalau masak lemak cam tu, memang fvret kat umah su ni...tak balik johor ke kak, lusa cuti maulud nabi kan...
ReplyDeleteSalam anis...
ReplyDeleteIkan kaci? Tak tau dan belom kenal ikan kaci ni...tentu best tu anis masak lemak pakai ikan ni. Akak balik2 kalu masak cam-camgini asyik guna ikan tenggiri/merah je... :))
salam su. sama le mcm akk su. akk mkn mmg tak cerewet. mkn telur ceplok, cili api hijau n kicap manis pn dah cukup. hehe... tak g mana2 su, tunggu su dtg n tido umah akk. hehe...
ReplyDeletesalam kakfzi. salam maulidur rasul. sy pn tak kenal kak. makcik jual ikan yg rekomenkan. ikan ni tak mudah hancur bila dimasak n rasanya mmg sedap. suami klu ikan merah mesti suruh masak asam pedas. hehe...kak tak blk klate ke?
ReplyDeletesalam,nk bertumpang tanye..ikan kaci nie bley wt masak ape lg ek??klau wt masak stim ok x??first time mancing dpt ikan kaci xthu nk wt masak apew...huhuhu..isi nye ade rse mcm ikan siakap kew??
ReplyDelete