Assalamualaikum dan selamat malam semua. Hari ini setelah puas memikirkan hendak masak apa saya pun masaklah kari sotong tanpa santan. Sudah lama juga saya tidak masak lauk kari kerana suami kurang gemar memakannya. Kalau tidak habis pun kuahnya masih boleh digunakan untuk dicicah dengan roti bakar dan kalau rajin boleh boleh buat roti jala. Hehe... Alhamdulillah rasanya sedap dan sesuai dengan selera saya. Jom kita kongsi resepi.
Bahan-bahannya:
500 gm sotong saiz sederhana dicuci dan dibuang pundi hitamnya
3 biji bawang sederhana besar dikisar
1/2 inci halia dikisar
2 biji bawang putih dikisar
1-2 sudu besar cili kering dikisar
5-7 biji bawang merah dimayang
3 biji bawang putih dimayang
3 sudu besar rempah kari ikan HPA
air asam jawa
gula, garam dan perasa
Cara-caranya:
1. Bancuh bahan-bahan yang dikisar dengan serbuk kari dan air asam jawa dan jadikan pes.
2. Tumis bahan-bahan yang dimayang hingga perang dan masukkan cili kisar diikuti dengan pes kari.
3. Setelah bahan-bahan yang ditumis pecah minyak, masukkan sotong dan sedikit air (sotong mengeluarkan air sendiri ketika dimasak).
4. Setelah mendidih masukkan gula, garam dan perasa secukupnya.
Bahan-bahannya:
500 gm sotong saiz sederhana dicuci dan dibuang pundi hitamnya
3 biji bawang sederhana besar dikisar
1/2 inci halia dikisar
2 biji bawang putih dikisar
1-2 sudu besar cili kering dikisar
5-7 biji bawang merah dimayang
3 biji bawang putih dimayang
3 sudu besar rempah kari ikan HPA
air asam jawa
gula, garam dan perasa
Cara-caranya:
1. Bancuh bahan-bahan yang dikisar dengan serbuk kari dan air asam jawa dan jadikan pes.
2. Tumis bahan-bahan yang dimayang hingga perang dan masukkan cili kisar diikuti dengan pes kari.
3. Setelah bahan-bahan yang ditumis pecah minyak, masukkan sotong dan sedikit air (sotong mengeluarkan air sendiri ketika dimasak).
4. Setelah mendidih masukkan gula, garam dan perasa secukupnya.
No comments:
Post a Comment