Sunday, January 31, 2010

IKAN CENCARU GORENG BERLADA



Assalamualaikum dan selamat malam semua. Semalam saya membeli 4 ekor ikan cencaru yang bersaiz sederhana. Ikan-ikan ini telah siap disiang dan dibelah belakang oleh kakak yang menjualnya. 2 ekor saya bakar dan 2 ekor lagi saya masak goreng berlada yang merupakan favourite anak yang ke 2. Kalau masak lauk ini banyaklah nasi yang dimakannya selain gemar meratah ikan tersebut. Syuhadah pula gemar ikan yang dibakar. Suami suka jika dimasak kerutup, saya tidak kisah masak apa-apa pun boleh, cuma kali ini teringin benar hendak membakarnya. Hehe... Mari kita lihat resepinya pula..

Bahan-bahannya:

2 ekor ikan cencaru saiz sederhana besar
1 senduk cili kering dikisar
3 biji cili merah saiz besar *
5 biji bawang merah *
1 biji bawang putih *
1/2 inci halia *
sedikit belacan *
air asam jawa secukupnya *
garam, perasa, dan gula secukupnya


Cara-caranya:
1. Ikan cencaru disiang, dibelah belakang dan dicuci bersih. Lumurkan dengan garam kunyit dan goreng garing.
2. Kisar bahan-bahan bertanda * dengan air asam jawa secukupnya.
3. Tumiskan cili kering kisar diikuti dengan bahan-bahan lain yang dikisar hingga masak dan terbit minyak.
4. Masukkan garam, gula dan sebuk perasa secukupnya.
5. Setelah sebati, gaulkan dengan ikan yang digoreng tadi dan biarkan seketika di atas api.

No comments:

Post a Comment