Assalamualaikum dan selamat petang semua. Jangan terperanjat mendengar nama laprik. Saya pun baru pertama mendengar nama masakan ini semasa keluar makan malam dengan suami minggu lalu. Tukang masak restoran yang mencadangkan kepada kami supaya cuba merasai masakan ini. Sedap, ada masam, manis, masin dan pedas. Suami pun suka. Waktu itu ikan siakap yang dimasak dan akhir masakan ditabur dengan hirisan daun ketumbar. Kali ini saya masak ikan tilapia pula, daun ketumbar saya gantikan dengan daun bawang dan daun sup, sementara limau nipis saya gantikan dengan limau kasturi sebab sudah habis digunakan untuk memasak tomyam tempoh hari. Hehe... Bahan yang ada sahaja saya gunakan.
Bahan-bahannya:
2 ekor ikan tilapia ( dilumur dengan garam kunyit dan digoreng garing ikut suka )
2 sudu besar cili kering dikisar
5 biji cili api hijau ( kalau hendak pedas banyak pun boleh )*
5 biji bawang putih *
3 biji limau kasturi saiz besar diambil jusnya
3 biji bawang merah dijadikan bawang goreng
setangkai daun bawang dihiris
setangkai daun sup dihiris
garam dan gula secukup rasa
sedikit air
Cara-cara menyediakannya:
1. Tumbuk lumat bahan bertanda *.
2. Tumis cili kering yang dikisar hingga terbit minyak diikuti bahan yang ditumbuk. Gaul mesra.
3. Masukkan jus limau kasturi diikuti sedikit air untuk dijadikan kuah kalau suka tetapi saya lupa hendak memasukkan semasa masak jadi hasil masakan saya agak garing.
4. Masukkan gula dan garam secukup rasa.
5. Masukkan pula hirisan daun bawang, daun sup dan bawang goreng.
6. Akhir sekali masukkan ikan tilapia yang telah digoreng tadi. Lumurkan dengan bahan tumisan dan biarkan di atas api seketika.
Salam Anis. Terima-kasih, dah cuba respi ni....sedap!
ReplyDeletetenkiu tuk perkongsian nie..x sbr nk memcuba
ReplyDeleteknp gambarnya ada mcm bawang besar kak?dalam resepi xde pun
ReplyDeleteSalam Kenal kak Anis..Minta Izin salin resepi yerk..malam nih ingat nak masak Ikan talapia cengini.:)
ReplyDelete