Assalamualaikum dan selamat pagi semua. Inilah puding coklat hasil dari tergoda melihat entri blog maria, salam dari borneo. Selepas melayari blog beliau keinginan membuak-buak untuk menyediakan puding ini sehingga pergi ke pasaraya Salamku untuk membeli acuan biku-biku. Hehe... Kelakar betul, selalunya guna loyang sahaja. Anak-anak dan anak-anak jiran pun suka. Cuma saya gunakan agar-agar biasa sebab sudah terbiasa dan belum pernah mencuba agar-agar serbuk. Jom kita kongsi resepi mudah ini...
Bahan-bahan:
30 gm agar-agar
1 tin susu pekat manis (sebab ini saja yang ada)
1 senduk gula pasir ( ikut suka )
6-7 cawan air
1 cawan koko ( larutkan terlebih dulu dengan air panas )
Cara-caranya:
1. Cuci agar-agar dan toskan airnya.
2. Rebus agar-agar dengan air hingga larut dan mendidih.
3. Masukkan susu pekat, larutan koko dan gula. Kacau sebati.
4. Perlahankan api dan kacau sekejap-sekejap hingga mendidih.
5. Tapis dan tuangkan ke dalam acuan yang dibasahkan ( petua maria ) agar puding tadi mudah dikeluarkan dari acuan.
6. Sejukkan dalam peti sejuk. Kalau puding tidak ditambah gula, sedap dimakan dengan aiskrim vanilla.
No comments:
Post a Comment