Tuesday, January 5, 2010

KERUTUP IKAN MERAH




Assalamualaikum rakan-rakan blogger semua. Di harapkan sentiasa bahagia dan ceria bersama keluarga tersayang. Kerutup ikan ini merupakan salah satu masakan yang saya kenal setelah masuk dalam keluarga Hj Yasin (mertua). Bahan bumbunya jauh berbeza dengan kerutup daging atau ayam. Ianya lebih kepada sambal tetapi diberikan nama yang sama. Jangan marah ya. Hehe... Selalunya saya gunakan ikan cencaru untuk membuatnya tetapi oleh kerana semasa ke pasar hari itu ikan cencaru yang dijual telah memakai contact lens, saya bertukar kepada ikan merah. Bahan-bahan mentahnya seratus peratus ikut resepi mak ngah suami tetapi saya tambah dengan hirisan daun limau purut biar wangi. Jom kita kongsi resepi..

Bahan-bahan yang diperlukan:

3 ekor ikan merah sederhana besar ( dilumur dengan garam kunyit dan digoreng ikut citarasa)
2 senduk cili kering dikisar
3 biji cili merah *
5 biji bawang merah *
3 biji bawang putih *
2-3 biji buah keras *
1 inci lengkuas *
1 inci halia *
sedikit belacan *
5 batang serai dititik
2 helai daun limau purut dihiris agak halus
air asam jawa secukupnya
garam, gula dan sebuk perasa

Cara-cara membuatnya:

1. Kisar bersama bahan bertanda * dengan air asam jawa.
2. Tumis cili kering kisar hingga terbit minyak, masukkan bahan-bahan kisar dan gaul sebati. Tumis lagi hingga garing.
3. Masukkan serai yang dititik dan hirisan daun limau purut. Gaul sebati hingga berbau wangi.
4. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa secukupnya.
5. Bila bahan tumisan sudah mesra, masukkan pula ikan yang telah digoreng tadi. Gaul rata dan biarkan di atas api seketika.
5. Alhamdulillah, siap dan boleh dihidangkan dengan nasi panas.


No comments:

Post a Comment