Assalamualaikum semua dan apa khabar? Agak lama juga blog masakan sempoi saya ini tidak bernafas. Ya Allah, hati saya tidak digerakkan olehNya untuk terus bersiaran seperti dulu-dulu. Ada masa, ada ilham dariNya juga saya menulis untuk entri kali ini. Resepi saya ambil dari blog yang empunya Raidah jadi saya tulislah ayam goreng berempah Raidah semanisnya. Terima kasih Raidah dan izinkan saya panjang-panjangkan resepi yang hasilnya enak ini di sini pula.
Bahan-bahannya:
1 ekor ayam sederhana besar dipotong kecil
3 biji bawang merah
5 biji bawang putih
halia
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar ketumbar kisar
1 sudu kecil jintan halus kisar
1 sudu besar serbuk kari
1 biji telur
3 sudu besar tepung jagung
sedikit garam halus
Cara-caranya:
1. Tumbuk lumat bawang putih, bawang merah dan halia.
2. Campurkan bahan-bahan tumbuk tadi dengan serbuk kunyit, ketumbar kisar, jintan halus kisar, serbuk kari, telur, tepung jagung dan sedikit garam halus.
3. Lumurkan bahan-bahan tersebut secara merata pada ayam dan peraplah ayam tadi selama yang disukai.
4. Goreng ayam tadi dengan minyak panas secara terendam hingga garing mengikut citarasa masing-masing.
*sukatan yang saya gunakan adalah mengikut citarasa saya*
Yummy... boleh nuat business ni.
ReplyDeleteAs Salam kak anis,
ReplyDeleteSedap tu ayam goreng berempah yg akak masak ni. Akk ni mmg menjadi kalau masak ni. Terliur sy tengok menu akak yg ni..hehe..
Kg akak kat Johor kena banjir tak?
salam paty.
ReplyDeletemmg sedap n blh buat bisnes ayam goreng berempah. cubalah mmg tak rugi.:))
salam en daun.
ayam goreng berempah ni mmg sedap tau. kalah kfc n rfc. hehe... mmg kena cuba.:))
alhamdulillah tak kena en daun, kg akk tempatnya tinggi. namanya pn menggambarkan tempatnya Bukit Ramun. hehe...