Assalamualaikum dan selamat petang semua. Menu saya semalam sangat mudah menyediakannya. Pakai campak-campak saja. Alhamdulillah licin, kalau dimasak rendang atau masakan yang bersantan yang lain alamatnya memang terbuanglah. Kalau suka boleh juga dimasukkan potongan kentang berbaji yang digoreng empuk terlebih dahulu ke dalam masakan ini. Harga daging di Pasar Satok mahal sungguh, untuk daging batang pinang harganya mencecah RM50. Jadi saya beli setengah kilo sahaja. Hehe... Jom kita tengok resepi campak-campak saya ini....
Bahan-bahannya:
500 gm daging batang pinang
1 biji bawang besar - hiris bulat
1 biji lada hijau - hiris
2 biji lada merah - hiris
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
sedikit garam
sedikit air asam jawa
secubit gula dan serbuk perasa
air
Cara-caranya:
1. Gaulkan daging yang dihiris dengan serbuk kunyit dan garam secara merata.
2. Panaskan minyak dan tumis daging tadi hingga airnya kering. Tambahkan sedikit air lagi dan biar empuk.
3. Apabila kuah mula pekat tambahkan air asam jawa dan gaul sebati. Diikuti gula dan serbuk perasa. Kacau lagi.
4. Masukkan hirisan lada hijau, lada merah dan bawang besar. Kacau dan biarkan seketika di atas api hingga bahan-bahan hiris tadi agak layu.
5. Sedia dihidangkan bersama nasi panas.
No comments:
Post a Comment