Assalamualaikum dan selamat petang semua. Resepi daging masak merah ini diajarkan secara lisan oleh staff suami iaitu Azizah Awang dari Kelantan. Saya biasa memanggil beliau dengan panggilan mesra Kak Zah. Orangnya cukup manis, keibuan dan pandai memasak. Suami paling suka masakan sambal tumis ikan bilis hasil air tangan beliau. Memang sedap pun. Hehe...
Bahan-bahannya:
500 gram daging - direbus bersama pewarna merah hingga empuk
beberapa titik pewarna merah
3 biji cili hijau - dihiris
2 biji cili merah- dihiris
1 biji bawang bombay - dihiris
3 biji bawang putih - dititik
sos tiram
sos tomato
secubit garam
2 biji tomato - dibelah 4
Cara-caranya:
1. Toskan daging yang telah direbus tadi dan potong nipis ikut suka.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan-bahan hiris bersama bawang putih yang dititik. Kacau hingga agak layu.
3. Tambahkan sos tiram dan sos tomato. Tiada sukatan sebab saya pakai masuk saja. Kacau lagi.
4. Masukkan daging bersama tomato dan gaul sebati.
5. Biar seketika di atas api, bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment