Assalamualaikum dan selamat malam semua. Hari ini saya mencuba resepi baru yang saya ambil dari internet. Kebetulan bahan-bahan mentah semua ada kecuali daun pandan. Terasa malas hendak menapak ke rumah jiran di sebelah untuk meminta dalam keadaan cuaca yang panas terik. Hehe... Seronok sungguh memasak hari ini sudahlah menyediakan menu ini mudah, cepat siap dan sedap rasanya. Terima kasih kepada penyumbang resepi ini. Resepi di internet yang diberi tidak menyatakan sukatan bahan-bahan yang diperlukan jadi saya pakai agak-agak sahaja. Jom kita kongsi resepi...
Bahan-bahannya:
500 gram udang
2 biji bawang besar (dicincang dadu)
1/2 inci halia (dicincang dadu)
3 biji bawang putih (dicincang dadu)
3 batang serai dititik
daun pandan digunting-gunting (saya tak letak)
rempah tumis
2 sudu besar rempah daging
1 cawan santan
2 sudu besar sos tomato
garam dan gula secukup rasa
Cara-caranya:
1. Gaul udang dengan serbuk kunyit dan goreng sekejap.
2. Dengan menggunakan minyak gorengan udang tadi tumiskan rempah tumis, bawang besar, bawang putih dan halia hingga wangi.
3. Masukkan rempah daging, kacau sebati.
4. Masukkan santan dan 1/2 cawan air. Tambahkan dengan sos tomato, garam dan gula secukup rasa.
5. Bila kuah mulai mendidih, masukkan pula udang tadi. Kacau sebati.
6. Tunggu kuah menjadi pekat barulah ditutup api.
7. Sedia untuk dihidangkan.
Bahan-bahannya:
500 gram udang
2 biji bawang besar (dicincang dadu)
1/2 inci halia (dicincang dadu)
3 biji bawang putih (dicincang dadu)
3 batang serai dititik
daun pandan digunting-gunting (saya tak letak)
rempah tumis
2 sudu besar rempah daging
1 cawan santan
2 sudu besar sos tomato
garam dan gula secukup rasa
Cara-caranya:
1. Gaul udang dengan serbuk kunyit dan goreng sekejap.
2. Dengan menggunakan minyak gorengan udang tadi tumiskan rempah tumis, bawang besar, bawang putih dan halia hingga wangi.
3. Masukkan rempah daging, kacau sebati.
4. Masukkan santan dan 1/2 cawan air. Tambahkan dengan sos tomato, garam dan gula secukup rasa.
5. Bila kuah mulai mendidih, masukkan pula udang tadi. Kacau sebati.
6. Tunggu kuah menjadi pekat barulah ditutup api.
7. Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment