Friday, December 18, 2009

SELAMAT MENYAMBUT MAAL HIJRAH DAN ROTI NAIK





Assalamualaikum dan selamat menyambut awal Muharram buat semua. Mudah-mudahan dengan kehadiran tahun baru ini membawa rahmat kepada kita semua. Roti naik ini merupakan hidangan minum petang buat kami sekeluarga. Resepinya hasil dari gabungan resepi mak usu sebelah suami dan adik saya Noni. Alhamdulillah hasilnya tidak mengecewakan dan sudah banyak kali saya membuatnya. Anak-anak pun gemar makan roti naik versi saya ini. Kelembutan roti ini tetap terasa walaupun dimakan keesokkan harinya.

Bahan-bahannya:
500 gm tepung gandum
1 paket mauripan
1/2 cawan gula pasir
4 sudu besar susu tepung
1/4 buku mentega
air secukupnya untuk menguli

Cara-caranya:
1. Masukkan tepung, gula pasir , mentega dan susu tepung di dalam bekas. Gaul sebati.
2. Bancuh 1 sudu besar gula dengan setengah cawan air suam hingga larut. Kemudian masukkan ibu roti mauripan, kacau hingga larut. Rehatkan ibu roti tadi hingga naik sekali ganda.
3. Buat lubang di tengah-tengah campuran tepung tadi dan curahkan ibu roti di dalamnya. Gaul sebati.
4. Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli adunan tadi hingga menjadi doh. Tutup dengan tuala lembab dan rehatkan.
5. Bila adunan naik sekali ganda tumbuk-tumbuk dan uli sekali lagi. Rehatkan semula dan bila naik adunan tadi, tumbuk-tumbuk kemudian uli dan bulat-bulatkan dan susun dalam loyang dan rehatkan semula.
6. Bila adunan naik sekali ganda, bakar dalam kepanasan 190 celcius selama 35 minit.
7. Bila roti telah masak, keluarkan dan sapu di atasnya dengan mentega dan gula.

No comments:

Post a Comment