Ikan kekek mak iloi-iloi, ikan gelama mak ilai-ilai, nanti patik mak iloi-iloi, pulang bersama mak ilai-ilai. Hehe... Teringat pula nyanyian Anita Sarawak yang popular ini sewaktu saya kecil-kecil dahulu. Ikan gelama saya sudah lama kenal, sedangkan ikan kekek setelah tinggal di Kota Bharu ini baru saya jumpa. Apatah lagi suami suka makan ikan ini, sama ada digoreng ataupun dimasak pindang. Jadi bila ke pasar kalau ada dijual ikan ini pasti suami akan membelinya.
Bahan-bahan yang diperlukan:
5 ekor ikan kekek (anggaran 1 kg)
3 biji bawang merah sederhana besar (dimayang)Bahan-bahan yang diperlukan:
5 ekor ikan kekek (anggaran 1 kg)
1 biji bawang putih (dimayang)
3 biji cili merah (dibelah empat)
5-7 biji cili padi hijau
1 cm kunyit hidup }
1 cm halia muda } ditumbuk lumat
sedikit belacan }
1/4 cawan pati air asam jawa
sedikit garam, gula dan serbuk perasa
Cara-cara memasak:
1. Masukkan semua bahan-bahan yang dimayang, ditumbuk, lada merah, cili api, air dan air asam ke dalam periuk.
2. Rebus hingga mendidih dan masukkan ikan. Setelah ikan agak masak, masukkan garam, gula dan serbuk perasa.
No comments:
Post a Comment