Tuesday, November 24, 2009

AYAM GORENG BEREMPAH



Alamak, kecilnya ayam ini. Semalam beli tidak perasan pula. Macamana hendak dibahagi untuk 2 jenis lauk yang berlainan. Dalam perkiraan separuh hendak goreng ayam berempah dan separuh lagi hendak masak rendang padang (resepi kak ummi). Akhirnya saya sms dekat suami mengatakan ayam ini terpaksalah digoreng semua sebab saiznya agak kecil. Suami kata ok, leganya.. Jadi inilah hasil gorengan ayam itu. Cara membuatnya seperti di bawah.

Bahan-bahan:

1 ekor ayam (dibersihkan, dipotong 12 atau lebih ikut sukalah)
3 biji bawang merah
5 biji bawang putih
1 sudu makan ketumbar }
1 sudu teh jintan kasar } dibasuh, ditos,digoreng sangan dan dikisar halus
1 sudu teh jintan halus }
1 inci kunyit hidup
halia sebesar ibu jari
1 sudu makan serbuk lada (saya guna jenama faiza)
3 batang serai
1 inci lengkuas
sedikit garam
sedikit gula
sedikit perasa

Cara-caranya:

1. Tumbuk bawang putih, bawang merah, halia, kunyit, lengkuas dan serai hingga lumat.
2. Gaulkan bahan tumbuk dengan rempah yang dikisar, serbuk lada, garam, gula dan perasa
hingga sebati.
3. Lumurkan pada ayam dan perap selama mungkin.
4. Goreng dengan api sederhana hingga garing.

Suami dan anak-anak saya memang suka makan ayam yang digoreng garing tetapi tidaklah sampai hangus sebab ketika menggoreng saya sentiasa membalik-balikkan ayam itu dan memantau apinya. Ayam goreng berempah ini bukan sahaja sesuai dimakan dengan apa-apa jenis nasi tetapi sedap juga diratah atau dimakan begitu sahaja. Baunya juga harum dan aromanya memenuhi ruang dapur...

1 comment:

  1. sy sokong..
    sdap sgt ayam goreng berempah..
    lepas neh nak cuba lah.....

    ReplyDelete