Friday, March 30, 2012

UNGKEP UBI


Assalamualaikum dan selamat petang semua. Sedap betul bila ubi kayu dibuat ungkep rupanya. Lebih-lebih lagi sambil mengunyah diselang menghirup kopi panas. Selalunya saya goreng kunyit, garam bersama bawang putih atau rebus untuk dicicah sambal tumis atau dimakan bersama ikan masin. Pernah juga saya buat pengat bersama butiran tepung. Kali ini saya buat ungkep pula. Resepi saya ambil di blog adik yang manis dan baik hati iaitu Suhana yang tinggal di Mersing.
Untuk resepi saya c&p terus dari blog beliau. Terima kasih daun keladi Su, ada resepi ringkas, mudah, dan sedap kongsilah lagi. Hehehe...

Bahan2
1 kg ubi - potong spt nak merebus n bersihkan..
4 sb ketumbar*
3 biji bwg merah*
3 ulas bwg putih*
segengam ikan bilis*- lagi byk lagi best..

sedikit kunyit/serbuk
garam secukup rasa.
Sedikit minyak untuk menumis


Cara2.
1. Tumbuk bahan*.
2. Tumiskan bahan* dalam kuali hingga berbau harum..dan masukkan garam
3. Masukan ubi dan gaul rata
4. Masukkan air hingga paras ubi/menutupi ubi
5. Tutup kuali, dan biarkan sehingga ubi empuk.
6. Apabila air ubi hampir kering, buka tutup kuali dan kacau rata supaya tidak hangit.
7. Kacau perlahan sehingga air ubi kering.. tutup api.. Angkat, masuk pinggan, makanlah...

No comments:

Post a Comment