Assalamualaikum dan selamat petang semua. Cucur lemak manis labu kuning ini sesuai dimakan untuk minum petang. Kalau kawan-kawan semua ada labu kuning yang dah tak tahu hendak dibuat apa, rajin-rajinkanlah diri kukus dalam microwave, lenyek, masuk tepung, masuk yis kering, masuk gula sedikit dan garam secubit. Hehehe... Sedap, resepi asalnya dapat dari staff suami masa menetap di Kelantan dulu. Saya tambahkan yis kering supaya lebih lembut dan gebu.
Untuk resepinya adalah seperti berikut;
Bahan-bahannya:
1 mangkuk potongan labu kuning
10 sudu sup membumbung tepung gandum
secubit garam
2 sudu kecil yis kering
1/2 cawan gula - kalau suka manis boleh ditambah sukatannya
air suam - jika adunan agak keras
minyak untuk menggoreng
Cara-caranya:
1. Kukus labu kuning dalam microwave selama 5 minit dengan kepanasan sederhana.
2. Lenyek halus labu dan tambahkan tepung, garam,gula dan yis. Gaul sebati.
3. Sekiranya adunan agak keras dan sukar disudu semasa hendak menggoreng tambahkan air suam sedikit demi sedikit hingga mendapat kelembutan adunan yang dikehendaki.
4. Rehatkan adunan dalam 15-30 minit dan gorenglah sesudu demi sesudu hingga habis.
5. Pastikan api jangan terlalu kuat sebab cucur ini mudah hangus.
Untuk resepinya adalah seperti berikut;
Bahan-bahannya:
1 mangkuk potongan labu kuning
10 sudu sup membumbung tepung gandum
secubit garam
2 sudu kecil yis kering
1/2 cawan gula - kalau suka manis boleh ditambah sukatannya
air suam - jika adunan agak keras
minyak untuk menggoreng
Cara-caranya:
1. Kukus labu kuning dalam microwave selama 5 minit dengan kepanasan sederhana.
2. Lenyek halus labu dan tambahkan tepung, garam,gula dan yis. Gaul sebati.
3. Sekiranya adunan agak keras dan sukar disudu semasa hendak menggoreng tambahkan air suam sedikit demi sedikit hingga mendapat kelembutan adunan yang dikehendaki.
4. Rehatkan adunan dalam 15-30 minit dan gorenglah sesudu demi sesudu hingga habis.
5. Pastikan api jangan terlalu kuat sebab cucur ini mudah hangus.
kak anis... saya mmg duk cari2 resepi cucur labu yang jenis gebu beryyis ni. terima kasih banayk2. rasa nak buat esok. sebab baru je kukus labu. terima kasih skali lagi. mintak izin copy resepi ye kak. ;-)
ReplyDeletesalam sdp ty buat utk minum ptg2.....fv labu
ReplyDeletesedapnya, molat2 jer...
ReplyDelete