Monday, August 3, 2009
SAMBAL GORENG JAWA ALA MAK YOK
Hari ni antara hidangan lauk untuk makan tengahari adalah sambal goreng. Ini resepi warisan yang saya pelajari dari mak mertua saya. Kena lah belajar sebab masakan ni antara yang digemari suami saya dan anak2. Sambal goreng ni cukup mudah dibuat janji bahan2 mentahnya cukup. Lauk ini juga antara masakan wajib mak mertua saya bagi hidangan hari raya puasa. Suami saya kalau makan ketupat cukup berlaukkan sambal goreng ini. Di sini saya sertakan cara2 untuk memasaknya.
Sambal Goreng Jawa
Bahan-bahan:
1/2 kg udang sederhana besar
5 biji kentang sederhana besar
2 keping tempe saiz besar
250 gm paru
250 gm babat
3 biji cili hijau
2 biji cili merah
5 biji bawang merah
1 biji bawang putih
2 batang serai
sedikit lengkuas
air asam jawa
kicap masin
gula secukup rasa
Cara-cara:
Cili merah dan hijau dihiris halus. Ketepikan.
Bawang merah, bawang putih, serai dan lengkuas dikisar halus.
Paru dan babat direbus dan dihiris tipis.
Tumiskan cili hingga agak layu, masukkan bahan kisar. Masak hingga garing. Masukkan gula, kicap dan air asam. Bila dah mesra bahan2 yang ditumis masukkan pula udang, kacau mesra. Kemudian masukkan paru, babat, tempe dan kentang. Kacau sebati. Rasa, kalau ada apa2 yang kurang pandai2 le tambah apa yang patut bagi sedap. he he.. Dah siap boleh le makan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
This comment has been removed by the author.
ReplyDeletenampak sedap ek sambal goreng mak yok tu...nanti raya boleh la ko buat...teringin aku nak rasa.....hehe
ReplyDelete