Monday, August 3, 2009

RESEPI AYAM PERCIK ALA KELANTAN

Atas permintaan kakak saya inna, saya tepekkan di sini resepi ayam percik yang saya masak tempoh hari.

Ayam Percik Ala Kelantan
Bahan-bahan A:
1 ekor ayam sederhana besar (saya belah 8)
5 biji bawang merah
1 biji bawang putih
sedikit halia
2 batang serai

Bahan-bahan B:
2 cawan santan pekat
3 sudu besar cili kisar
5 biji bawang merah
1 biji bawang putih
3 batang serai
1 sudu kecil ketumbar kisar
1/2 sudu kecil jintan kasar
sedikit halia
3 hiris asam keping
garam
gula

Cara-caranya:

Bahan A dikisar halus dan digaul bersama ayam. Perapkan selama 1 jam. Lagi lama lagi sedap. Bahan B pula, bawang merah, bawang putih 2 batang serai dan halia dikisar halus. Campur bahan2 yang dikisar tadi dengan cili kisar, ketumbar, jintan kasar dan santan di dalam periuk. Masukkan asam keping.

Masak dengan api sederhana. Masukkan juga asam keping dan ayam serta bahan perapannya td. Masak sehingga ayam agak empuk. Rasakan masin, masam dan manisnya. Alaskan periuk serbaguna dengan aluminium foil dan panaskan di atas api sederhana. Keluarkan ayam dan susun di atas periuk. Terbalikkan dan renjis dengan kuah yang lebih tadi dengan sebatang serai yang dititik. Buat 2 hingga 3 kali sampai masak sambil direnjis dengan lebihan kuah tadi. Kuah yang lebih tadi dimasak lagi hingga pekat.

Lebih kurang macam ini lah cara masakannya. Saya ni kalau masak jarang ikut sukatan. Selalunya pakai campak-campak je. He he.. Janji sedap dan yang pasti boleh dimakan.

No comments:

Post a Comment