Bahan-bahannya:
500 gm mee kuning
1-2 sudu besar cili kisar
300 gm udang ( dikupas kulitnya dan direbus)
sedikit kerang
sedikit daun kucai }
sedikit taugeh } banyak ikut suka tapi akak tak letak sebab suami fobia sayur. He he...
2 biji telur
Bahan-bahan untuk kicap mee:
Air rebusan udang
4 ulas bawang putih ditumbuk halus
6 sudu besar sos tiram
3 sudu kecil kicap pekat
3 sudu besar kicap manis
1 sudu kecil petis tapi akak tak letak
1 kiub pati ikan bilis
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
Semua bahan-bahan di atas dimasak sampai pekat.
Kicap mee ni kalau lebih simpan le dalam peti sejuk dan boleh digunakan sekiranya diperlukan.
Cara-cara membuatnya:
Tumis cili kisar sampai garing.
Masukkan 4 sudu besar kicap mee yang disediakan tadi.
Masukkan udang, kerang. Kacau sebati.
Masukkan 1/2 cawan air. Kacau lagi.
Masukkan mee kuning, daun kucai dan taugeh. Kacau rata.
Ketepikan sedikit mee, pecahkan telur dan kacau sedikit. Kemudian gaulkan telur tadi bersama mee hingga mesra. Jangan terlebih kacau nanti hancur pulak mee tu.
Akak tak tambah garam sebab kicap mee tadi dah cukup rasanya.
Ok, selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment