Tuesday, August 25, 2009

RAMADHAN DATANG LAGI..

Sudah 3 hari Ramadhan dilalui, terasa cepat benar masa berlalu. Sebagai surirumah tentunya kepala sentiasa berfikir apakah juadah berbuka yang akan dihidangkan untuk suami dan anak-anak. Paling penting ianya mestilah memenuhi selera mereka. Jadi hari ini saya menyediakan menu asam pedas ikan pari, sotong goreng tepung (resepi ambil dari internet) dan karipap sardin (suami dan anak-anak tidak gemar inti selain sardin). Saya jarang masak sayur sebab bila masak selalu terbuang jadi rasa membazir pulak. Jadi saya gantikan sayur dengan buah-buahan saje. Kalau tidak pun cukup dengan timun sebagai ulam. Saya ni kalau memasak jarang menggunakan sukatan jadi bila ada rakan-rakan yang hendakkan resepi payah le nak mengajar. Contoh macam sotong goreng tepung tu memang saya ikut resepi chef Norzailina tapi saya tak ikut sukatan yang diberi, selagi resepi itu menjadi dan boleh dimakan syukur alhamdulillah. Seorang rakan suami minta resepi char mee. Selalu orang masak guna kuetiaw tapi saya pakai mee kuning sebab suami tak gemar makan kuetiaw, begitu juga anak saya yang kedua. Resepi ini juga saya ambil dari internet dan setelah siap saya beri sepinggan besar pada jiran sebelah. Sungguh saya tak sangka jiran sebelah sms nak minta lagi sebab tak cukup. Sedap sangat katanya. He he... Saya dengan jiran sebelah dah macam kakak dengan adik jadi tiada masalah. Untuk Sulimah di sini akak tepekkan resepi yang Su hendak tu.


Resepi Char Mee

Bahan-bahannya:
500 gm mee kuning
1-2 sudu besar cili kisar
300 gm udang ( dikupas kulitnya dan direbus)
sedikit kerang
sedikit daun kucai }
sedikit taugeh } banyak ikut suka tapi akak tak letak sebab suami fobia sayur. He he...
2 biji telur

Bahan-bahan untuk kicap mee:
Air rebusan udang
4 ulas bawang putih ditumbuk halus
6 sudu besar sos tiram
3 sudu kecil kicap pekat
3 sudu besar kicap manis
1 sudu kecil petis tapi akak tak letak
1 kiub pati ikan bilis
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
Semua bahan-bahan di atas dimasak sampai pekat.
Kicap mee ni kalau lebih simpan le dalam peti sejuk dan boleh digunakan sekiranya diperlukan.

Cara-cara membuatnya:
Tumis cili kisar sampai garing.
Masukkan 4 sudu besar kicap mee yang disediakan tadi.
Masukkan udang, kerang. Kacau sebati.
Masukkan 1/2 cawan air. Kacau lagi.
Masukkan mee kuning, daun kucai dan taugeh. Kacau rata.
Ketepikan sedikit mee, pecahkan telur dan kacau sedikit. Kemudian gaulkan telur tadi bersama mee hingga mesra. Jangan terlebih kacau nanti hancur pulak mee tu.
Akak tak tambah garam sebab kicap mee tadi dah cukup rasanya.

Ok, selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment