Assalamualaikum dan selamat pagi semua. Biasanya saya masak kari ayam sewaktu suami bekerja luar daerah sebab beliau sudah awal-awal berpesan agar ayam jangan dimasak kari. Alasannya tidak suka. Hehe... Anak-anak suka jadi saya masakan untuk mereka. Saya pula memang jarang menggunakan santan jika memasak kari sebab selain tahan lama ianya juga tidak cepat muak dimakan.
Bahan-bahannya:
500 gm ayam dibuang kulit dan dipotong ikut suka
3 biji kentang dikupas kulit dan dipotong 4
1 senduk cili kisar
3 biji bawang besar kisar
1 inci halia kisar
3 ulas bawang putih kisar
1 paket rempah kari daging FAIZA
1 batang kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
7 biji bawang merah dimayang halus
sedikit air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
air
Cara-caranya:
1. Campurkan bahan-bahan kisar bersama air asam jawa dan serbuk kari. Gaul sebati dan jadikan pes. Ketepikan.
2. Dalam periuk tumiskan bawang kecil yang dimayang bersama kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga dan bunga lawang hingga pecah minyak dan naik bau.
3. Masukkan pes kari tadi dan kacau sebati. Setelah pes tadi agak garing, masukkan potongan ayam dan kacau sebati.
4. Tambahkan air paras-paras ayam dan masak hingga kuah pekat dan ayam 3/4 empuk barulah tambahkan kentang dan sedikit air lagi. Kacau sebati.
5. Bila kentang mulai empuk masukkan garam dan gula secukup rasa.
6. Bila kuah menggelegak tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
Bahan-bahannya:
500 gm ayam dibuang kulit dan dipotong ikut suka
3 biji kentang dikupas kulit dan dipotong 4
1 senduk cili kisar
3 biji bawang besar kisar
1 inci halia kisar
3 ulas bawang putih kisar
1 paket rempah kari daging FAIZA
1 batang kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
7 biji bawang merah dimayang halus
sedikit air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
air
Cara-caranya:
1. Campurkan bahan-bahan kisar bersama air asam jawa dan serbuk kari. Gaul sebati dan jadikan pes. Ketepikan.
2. Dalam periuk tumiskan bawang kecil yang dimayang bersama kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga dan bunga lawang hingga pecah minyak dan naik bau.
3. Masukkan pes kari tadi dan kacau sebati. Setelah pes tadi agak garing, masukkan potongan ayam dan kacau sebati.
4. Tambahkan air paras-paras ayam dan masak hingga kuah pekat dan ayam 3/4 empuk barulah tambahkan kentang dan sedikit air lagi. Kacau sebati.
5. Bila kentang mulai empuk masukkan garam dan gula secukup rasa.
6. Bila kuah menggelegak tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment