Friday, July 6, 2012

BUTTERED PRAWNS

Assalamualaikum dan selamat petang semua. Alhamdulillah, sungguh tidak saya sangka petang ini ada sedikit kelapangan untuk membuat entri terbaru. Hehehe... Sebenarnya sudah lama saya masak menu ini tetapi macam biasalah oleh kerana tiada masa saya biarkan sahaja gambarnya tersimpan dalam kamera.

Resepi saya ambil dari blog Kak Nor 'Secubit Garam' bolehlah rujuk di sini. Terima kasih Kak Nor. Biasanya saya suka mencuba resepi-resepi dari blog Kak Nor dan juga Yatie 'Sinar Kehidupanku'. Alhamdulillah memang menjadi sahaja setiap resepi yang dicuba.

Resepinya saya terus 'copy and paste' dari blog Secubit Garam.

BUTTERED PRAWN by Dayang Jack

Bahan-bahan :
  • 10 ekor udang basah (diperap dgn sedikit lada hitam, sos tiram, jus lemon dan kicap manis dan digoreng hingga masak. Atau nak senang, diperap dgn sedikit garam dan digoreng mcm biasa)
  • 1 biji telur A ( dipukul sedikit)
  • 2 ulas bawang putih dicincang)
  • 2 cm halia (dicincang)
  • sesenduk mentega (boleh adjust sendiri)
  • 1-2 sudu makan kelapa parut
  • 1-2 tangkai daun kari
  • 2 sb susu cair
  • 1 sudu makan gula
  • 5-6 biji cili padi (dihiris)
Cara-cara :
  1. Cairkan mentega di dlm kuali leper. Tumis bawang dan halia hingga perang.
  2. Masukkan daun kari dan cili padi. Kacau lagi.
  3. Masukkan kelapa parut dan gula. Kacau lagi hingga naik bau.
  4. Tuangkan telur yg sudah dipukul tadi sedikit demi sedikit sambil dikacau secara memutar.
  5. Masukkan susu cair dan kacau lagi. Tapiskan sebelum digaulkan bersama udang.

No comments:

Post a Comment